Zwemmen in de zee is heerlijk als het in de zomer warm is. Maar let op, de zee is een water waarin je gemakkelijk kunt verdrinken of onderkoeld kunt raken.
Jaarlijks verdrinken er helaas nog altijd mensen in zee. Ook in België. Zwemmen in de zee, wat zijn de gevaren?
Augustus
In de maand augustus is de zee gevaarlijker dan andere maanden, omdat de stand van de zon en de maan dan voor extra sterke stromingen zorgt.
Bij Zuidwestenwind en Noordoostenwind, worden de getijstromen nog eens versterkt. Bij wind vanaf land (aflandige wind) bestaat het gevaar om met luchtbedden, zwembanden en rubberbootjes en overige drijfmiddelen, af te drijven naar zee. Als je ergens op drijft heb je niet door hoe diep je zit en je zal bij bepaalde wind heel snel in diep water bevinden. Het is dan heel moeilijk om weer terug naar het strand te komen.
Niet diep de zee in
Het is om te beginnen heel belangrijk dat zwemmers nooit te diep de zee in gaan. Ook niet voor eventjes. De zee is geen veilig water om diep in te zwemmen. Zorg dat je altijd bodem onder je voeten voelt.
Leer kinderen ook dat ze nooit diep in zee mogen en laat kinderen niet alleen in zee zwemmen of spelen. Kinderen zijn niet veilig als ze zonder begeleiding de zee in gaan.
Golven kunnen kinderen gemakkelijk omgooien en stroming kan ze naar dieper water trekken. Ook voorwerpen die drijven, zoals luchtmatrassen en zwembanden, zorgen er voor dat een kind gemakkelijk afdrijft. Blijf dus bij de kinderen en ga niet te diep de zee in.
Stromingen in zee
Als er stromingen zijn en/of (sterke) golven dan moet men extra alert zijn. Kom je in een stroming terecht die te sterk is dan kan het een mui zijn. In dat geval kan je het beste mee stromen met de stroming, en dan zodra het weer kan, zijwaarts terug zwemmen naar de kust.
Afkoeling
De temperatuur van het water vormt een extra risico, daardoor kan het lichaam snel afkoelen, soms zonder dat je er erg in hebt. Dit kan onverwachts kramp in ledematen veroorzaken en/of onderkoeling.
Tips van reddingbrigade:
- Blijf uit de buurt van golfbrekers (zoals dijken, palen, wanden, pieren). Minimaal 30 meter of meer afstand houden.
- Ga niet te diep in de zee (zorg dat je altijd de grond onder je voeten voelt).
- Laat kinderen niet zonder toezicht in zee.
- Ga nooit alleen zwemmen.
- Bij stroming waar je niet uit kunt komen: Zwem er niet tegenin maar zwem met de stroming mee en probeer even later schuin terug naar het strand te zwemmen.
- Als je gebruik maakt van zwembanden of luchtmatrassen, hou dan scherp rekening met gevaar voor afdrijven. Gebruik bij wind vanaf land helemaal geen drijfmiddelen.
- Oriënteer je op een bepaald punt op het strand zodat je kunt zien of je bent afgedreven.
- Om te voorkomen dat kinderen kwijtraken: Schrijf je telefoonnummer op een bandje om hun arm of op hun hand. De redders of anderen kunnen je dan bellen.
- Let op de waarschuwingsvlaggen en neem ze serieus.
Muien, wat zijn dat?
Muien zijn geulen in de bodem, tussen zandbanken in, waar de stroming van de zee al snel te sterk is om tegenin te zwemmen. Een mui ontstaat vooral bij afnemend water, als het dalende water terugstroomt naar zee via de mui, tussen zandbanken in.
Een zwemmer kan tientallen meters met de mui worden meegesleurd terwijl eruit zwemmen niet lukt. Iemand die in een mui terechtkomt en er niet uit kan komen, wordt aangeraden om mee te zwemmen met de stroming van de mui (dus er niet tegenin zwemmen) een stuk de zee in.
De stroming neemt verderop vanzelf af omdat de zwemmer verder van de grote zuigkracht van de mui verwijderd wordt. Zodra de stroming afneemt kan de zwemmer schuin (!) naar de kust terug proberen te zwemmen (schuin van de mui af om te voorkomen weer in de mui terecht te komen). Zwem met de golven mee en niet tegen golven in.
Ondiep water herkennen
Ondiep water is te herkennen aan brekende golven en schuimend water. Lukt het niet om terug naar de waterkant te komen, probeer dan met je armen te zwaaien en aandacht van mensen te krijgen.
Sterke golven
Als er een sterke zeewind staat kunnen golven aardig hoog worden. Als de zee trekt, omdat water snel terugstroomt, zijn er extra risico’s. De golven kunnen je omgooien en de stroom kan je vervolgens meetrekken.
Hou ook de de vlaggen in de gaten.
Onweer aan zee
Onweer is een gevaar voor badgasten en zwemmers op het strand. Zodra je onweer ziet of donder in de lucht hoort, of zodra de lucht betrekt en er mogelijk onweer op komst is, verlaat dan zo spoedig mogelijk het water en het strand.
In het water en op het strand zijn badgasten uiteraard het hoogste punt en lopen daardoor extra kans geraakt te worden door bliksem.
Bron: http://www.safecoastaltourism.org/article/zwemmen-zee-wat-zijn-de-gevaren