Kinderen veilig op het strand

Elke strandbezoeker kent waarschijnlijk de zes verschillende strandoriëntatiepalen die helpen voorkomen dat kinderen verdwaald raken op onze stranden.

spelen op het strand

Daarnaast zijn er de 360.000 gratis anti-verdwaalarmbandjes, gelinkt aan die oriëntatiepalen, die je onder meer bij de redders kunt vinden.

Ondanks de oriëntatiepalen en de anti-verdwaalarmbandjes raken er aan zee toch nog kinderen verdwaald.

Daarom enkele tips om je kind te leren bij jou te blijven en zo veilig op het strand te vertoeven.

Loopharnas

Peuters worden vaak gemakkelijk afgeleid en lopen soms weg omdat er iets interessants te bekijken valt. Sommige kinderen vinden het ook spannend om grenzen af te tasten en te zien wat er gebeurt. Of ze weten dat er wel iemand achter hen aan zal komen en vinden dit een leuk spelletje.

Wanneer kinderen geen aan dacht krijgen gaan ze vaker op zoek naar iets dat boeiender is. Sommige ouders maken gebruik van een loopharnas om te vermijden dat hun peuter wegloopt.

Dit kan op dat moment wel handig zijn, maar het kind leert niet om dicht bij de volwassene te blijven. Het probleem duikt vaak opnieuw op wanneer het loopharnas niet meer gebruikt wordt.

Hoe kan je je kind leren om dicht bij jou te blijven?

Goed toezicht op je kind houden is de belangrijkste bekommernis. Vooral op een druk strand kan een kind zeer snel verloren lopen. Kies daarom bij voorkeur een plekje uit waar je een goed
overzicht kan houden.

1. Bereid je kind voor

Bereid je kind voor op het dagje aan zee. Voorzie leuke activiteiten en deel de dag in, zodat er voldoende afwisseling is voor je kind. Je voorkomt dat het zich zal vervelen en op zoek gaat naar meer interessante zaken.

2. Leg uit wat je van je kind verwacht

“We gaan een dagje naar zee; je moet bij mij blijven en goed luisteren”.
Moedig gewenst gedrag aan. Geef je kind eerst veel complimentjes als het dicht bij u blijft.

3. Wees geïnteresseerd in de activiteiten van je kind

“Wat een mooie toren heb je daar gemaakt”. Laat je kind niet te lang alleen spelen.

Hoe te reageren als je kind zich verder begeeft dan wat is afgesproken?

Grijp onmiddellijk in:

“Jonas wacht. Je bent veel te ver. Kom terug.” Als je kind terug komt, geef het
dan zeker een compliment omdat het onmiddellijk luisterde: “Flink dat je onmiddellijk terug bij mama kwam toen ik je riep”.

Als je kind niet onmiddellijk terug komt, ondersteun je gebod dan met een logisch gevolg:

“Jonas, je bent niet bij mama gebleven, nu moet je een minuut stil naast me zitten”.

Discussieer of argumenteer niet over de zaak met je kind. Leg gewoon uit wat het verkeerd heeft gedaan en wat daarvan het gevolg is. Hou je kind desnoods vast en negeer protest.

Zodra het een minuut stil bij jou is blijven zitten, laat je kindje dan opnieuw spelen. Geef je kind complimentjes als het aan het spelen is op de af gesproken plek. Laat het opnieuw bij jou zitten als het terug verder dan afgesproken weg aan het lopen is. Het is niet abnornaal dat je in het begin dit verschillende keren zal moeten doen.

Als je kind herhaaldelijk weg loopt en/of scènes maakt als je het terug brengt, kan je besluiten om terug naar huis te gaan. Oefen het bij jou blijven in situaties die minder lang duren (bijvoorbeeld: naar het park gaan).

Evalueer het dagje aan zee.

Geef je kindje op het einde van de uitstap naar zee, complimentjes opdat het (meestal) dicht bij jou is gebleven en mooi gespeeld heeft. In het begin kan je overwegen om het een extra beloning te geven (bijvoorbeeld met een extra activiteit dat je kind graag doet).

Extra beloningen bouw je wel af, zodra je kind doorgaans wel bij jou blijft als je ergens naar toe gaat.

Bron: http://www.kindengezin.be/img/veiligophetstrand.pdf

Scroll naar boven